Проект 37 (37) – Росица Митева, УАСГ, София

Проект 37 (37) – Росица Митева, УАСГ, София

Дипломен проект на тема: Архитектурно училище на о-в. Адата, гр. Пловдив
арх. Росица Митева, УАСГ – 2008-2014
ръководител – арх. П. Нанов

Остров Адата е един от последните зелени оазиси в Пловдив, който е подминат от прогресивната консумация на зелени площи в големите градове. Това се дължи основно на факта, че до него няма автомобилен достъп, а пешеходният е компрометиран от няколко стари амортизирани бетонни стълбища, които слизат от автомобилния мост, минаващ над острова. Именно с цел да запазя тази дива природна среда се насочих към изграждането на павилионна структура, която успешно да интегрира в себе си природните особености на ситуацията, но и успешно самата тя да се интегрира в нея.

Характерът и композицията на павилионната структура са силно повлияни от емблематичния за града архитектурен и културен компекс – Стария Пловдив. В опит да съчетая духа на Стария град (разнообразни обществени пространства, натоварени с колоритна социална значимост) със структурата на една съвременна градска тъкан се роди и концепцията за архитектурното училище.

Отделните павилиони помещават в себе си необходимото за успешното функциониране на едно подобно учебно заведение – лаборатории, лекционни зали, ателиета, аула максима, преподавателски блок, фото-лаборатория и библиотека, а обединяващото ги общо пространство е натоварено с разнообразни функции със социален и учебен характер – изложбени зони, рабонти кътове, места за почивка, кафенета, компютърна зона, вътрешни дворове и достъпен зелен покрив.

Достъпът до острова е единствено пешеходен, като се предвижда достъп за линейка, пожарна и доставки по пешеходния мост, който е с усилена настилка.

В композиционно отношение структурата се развива по две своеобразни оси, които се пресичат под прав ъгъл. Едната е пешеходният мост, а другата – направлението на сградата, което продължава на запад и завършва с панорамна площадка над реката.

В допълнение и извън заданието съм развила самостоятелно стоящ обем, който е с обществен достъп и помещава в себе си постоянна изложба посветена на именити архитекти и техните постижения.
Умишлено не развивам паркова алейна мрежа около павилионната структура, защото искам максимално и безкомпромисно да запазя съществуващата зеленина и така категорично да да заявя, че тя е далеч по-необходима от паркинг, велоалеи или спортни площадки.